Hmm...siis...öö...joo...(käynnistymisvaikeuksia)...

Tilattu: irtohihnoja 4 kpl, ohuet merinovillasukat 1 pr, ylijäämätavarana telttakeppi+hitosti vaarnoja sekä pojalle armeijawannabe-touhuihin ylijäämätavarana kenttäpullo kantotaskun kanssa. Hintaa toimituskuluineen 30e. Telttakepin suhteen olen varautunut heittämään sen mäkeen aivan puhtaalla omatunnolla, mikäli en saa sen toista päätä fiksattua pyöreäksi ja tarppikäyttöön soveltuvaksi, sen verran edullinen toi vaarna+keppi -paketti oli.

Tilaamatta: riippumatto, tarppi+narut ja rinkka. Tarpin suhteen odottelen loppukuuhun, kunnes myyjälle saapuu laatuvalmistajan tarppi hintaan 50e. Etuna kympin halvempaan kopiotarppiin on hitusen pienempi paino sekä runsaammat kiinnityspisteet. Toki tohon kopiotarppiinkin saisi narut kiinni alkuperäisten kiinnityspisteiden lisäksi esim. käpynapeilla tjms, mutta ajattelin itsekseni, etten millään jaksaisi alkaa leikkimään vaivaisen kympin takia. Rinkan ja riippumaton kanssa ei vielä ole kauhea hoppu. Tosin, täytyy nekin tilata kuitenkin ennen kuin varastosaldo näyttää taas nollaa :P

Netissäsurffailun tuhoa: puukko. En tarvitse, nokumutku... Kokemus puukoista seuraavanlainen: halpa puukko = liian kova terä, jota ei yleensä voi teroittaa tai jos voi, niin terä ei vaan pysy terävänä. Liian kova terä on myös herkkä murtumaan tai katkeamaan. Tuntematon valmistaja = sama juttu tai ei vaan uskalla, koska laadusta ei voi tietää ja jättää mieluummin ostamatta. Pääasiallisena puukkona mulla on Marttiinin Lapinleuku 235 11cm rst-terällä, joka on riittävän iso yleiskäyttöön ja keskimääräiseen pilkkomiseen mutta joka on myös riittävän pieni ja näppärä kalahommissa. Kakkospuukkona mulla on jonkun suomalaisen pienvalmistajan "Ahvenpuukko" muistaakseni 7cm hiiliterästerällä. Jälkimmäisen teräpituus oli vähän lyhyt isommille kaloille, joten päädyin ostamaan hitusen järeämmän puukon. Joka tapauksessa, silmiini sattui Moran eräpuukko Mora Bushcraft Survival Black, joka herätti mielenkiinnon:

mora-bushcraft-survival-carbon-steel_prp

Puukon mukana tulee tulus sekä timanttikivi ja tällä setillä on hintaa 65-75e riippuen ostopaikasta ja mitä nettiä kaivelin, niin kyseinen puukko on saanut huippuarvosanoja jokaiselta arvostelijalta. Puukon terä on normaalia paksumpi ja ennen kaikkea hiiliterästä...uijui! Hiiliteräs on mun mielestä edelleen kaikkien rosterisysteemien sijaan se paras terämateriaali, sillä hiiliteräs tottelee vuollessa käden liikettä paremmin, rosteri on usein mun makuun turhan liukas. Nykyään puukkojen suhteen on kolme ongelmaa: halpa puukon hinta johtaa siihen, että kun puukko tylsyy, niin se heitetään pois ja ostetaan uusi halpa puukko tilalle. Toisekseen, halpa hinta johtaa materilaalien heikkouteen tai lähinnä liian kovaan terämateriaaliin. Ja kolmanneksi, nykyajan avuttomat puukkojen käsittelijät eivät kuitenkaan saisi puukkojaan teräviksi. Reppanat. Liian monelle puukon käyttäjälle itseteroitettu, aivan s**tanan terävä puukko on liian suuri yllätys.

Käytännön tosiasia on se, että mikäli puukon tai veitsen terää ei saa edes suht teräväksi kymmeneen minuuttiin, niin kyseisen tekeleen voi heittää mäkeen, sillä normaali ylläpitoteroitus vie maksimissaan 2-3 minuuttia ja peilaavan terän saa teräväksi yleensä 5-6 minuutissa. Ennen kuin joku kysyy kuinka, niin ensin "avataan" terä timanttilatalla, sen jälkeen esim. veitsenteroittimella (se perinteinen rullamalli) riittävä määrä vetoja ja loppuun terän kierteiden poisto timanttipuikolla. Helppoa kuin heinänteko. Mun rullateroittimessa on kaksi teräkulmaa: 18 ja 32 astetta, joista toi eka on tarkoitettu santokuveitsille ja jälkimmäinen normaaleille veitsille, tosin käytän tota 18 astetta käytännössä melkein aina niin veitsille kuin puukoillekin, terästä tulee paljon terävämpi, joskin ylläpitoteroituksen määrä lisääntyy. Toi 32-asteinen teräkulma ei ole niin herkkä, mutku mää tykkään vähän terävämmistä teristä. Joku aika sitten yritin saada nuoremman pojan taittoveistä teräväksi 45min, jonka jälkeen luovutin vaikka käytin ihan perinteistä kovasinta. Ihan skeidaa kyseinen terämateriaali.

Olen varmaan joskus jossain yhteydessä maininnutkin, että mun keittiöveitsillä voi ajaa ihokarvat eikä arvon lukija varmaankaan ylläty, että sama pätee myös mun puukkoihin. Sormenkynnellä terää napauttaessa mun keittiöveitsistä kuuluu heleä "plinggggggg" sen sijaan, että kuuluisi se normaali "plok". Johtuu siitä, että terä on taottu eikä valssattu kuten normaaleissa kaupan puukoissa, tosin hintakin oli aivan toista :P Kun kerran sijoittaa vähän enemmän, niin lopputuloksena saa eliniän kestävät veitset ja puukot.

En kuitenkaan tilannut puukkoa vielä, vaan laitoin ihan kiusallani yhden meidän toimittajan selvittelemään puukon oikeaa hintaa. Katsotaan nyt, mikä on lopputulos. Voi toki olla, että puukko on hinnoiteltu tiukasti kautta linjan, mutta mulla on vahva epäilys siitä, että sanojen "bushcraft" ja "survival" liittäminen tuotteen nimeen tuottaa ilmaa jälleenmyyntihintaan tällaisina city-ihmisten näennäiseräretkeilyn kulta-aikoina.

Asiasta kuudenteen. Muksuilla on viikonloppuna viimeiset sarjapelit ja tällä kertaa lähdetään peleihin ilman paineita. Meillä on mahdollisuus vielä voittaa sarja, vaatii vähän tuuria mutta silti mahdollista. Mun tarttis saada järkättyä se palaveri tulevan valkkukaverin kanssa, jotta tietäisi vähän jatkosta tän kauden suhteen, en kuitenkaan halua jättää joukkuetta tuuliajolle. Kuukauden päästä on se ylialueellinen finaalitapahtuma sarjan voittaneiden ja kakkosten kesken, sen menen joka tapauksessa katsomaan joko valmentajana tai siviilinä. Tarttis keksiä torstain ja perjantain reeneihin jotain kivaa ja kehittävää, kuitenkin peleihin valmistavaa tekemistä. Enköhän mää jotain keksi.

Se näistä tällä kertaa. Katsotaan, mitä tuleva työpäivä tuo tullessaan.